Anatomi

Alla quiz finns på Quizlet. Vi rekommenderar att importera dem till Anki med hjälp av denna guide.

💾 BioDigital: Interaktiv anatomisk modell i 3D

Minnesregler för anatomiskt lärande

Anatomiska strukturer

Bålen

Bålens anatomi, vilket till exempel inkluderar skelett, muskler, ligament och leder i bröstkorg, rygg samt bäckenet.

Posted in Rörelse och neurovetenskap, Termin 2 | Tagged | 4 Comments

CNS 1

Centrala och perifera nervsystemets anatomi, vilket till exempel inkluderar hjärnan, ryggmärgen, likvorcirkulation och kranialnerverna.

Posted in Rörelse och neurovetenskap, Termin 2 | Tagged | Leave a comment

CNS 2

Hjärnans blodförsörjning samt ögats och örats anatomi.

Posted in Rörelse och neurovetenskap, Termin 2 | Tagged | Leave a comment

Huvud och hals

Huvudet och halsens anatomi, vilket till exempel inkluderar ben och muskler i skallen, ansiktet och käken.

Posted in Rörelse och neurovetenskap, Termin 2 | Tagged | 6 Comments

Kärl och nerver

Centrala nervsystemet Arteriellt blodflöde arcus aortaetruncus brachiocephalicus dx (finns ej vänster sida, där utgår nedan direkt från arcus aortae)a. subclaviaa. carotis communisa. carotis externaa. thyroidea superiora. lingualisa. facialisa. occipitalisa. maxillarisa.…

Posted in Rörelse och neurovetenskap, Termin 2 | Tagged | Leave a comment

Nedre extremiteten

Skelett, muskler och leder i höft, ben och fot. Plus alla fina nerver och kärl.

Posted in Rörelse och neurovetenskap, Termin 2 | Tagged | Leave a comment

Övre extremiteten

Muskler, ben och kärl i övre extremiteten, aka våra armar och händer.

Posted in Rörelse och neurovetenskap, Termin 2 | Tagged | Leave a comment

15 Replies to “Anatomi”

  1. Anonym

    Hej! Ni har säkert redan koll på detta, men CNS1 och Huvud&Hals är borttagna från Quizlet. Har ni någon uppfattning om när de möjligtvis kommer vara tillbaka?
    Tack för allt jobb ni gör!!

    • Herman

      Tjena!

      Quizlets databas har en hel del copyrightade bilder som nu upphovsrättshavarna valt att dra tillbaka och tyvärr togs hela quizzen bort. Vi jobbar på det men det kan dröja ett tag som det ser ut just nu.

      Ifall någon är taggad på att skapa quiz – privat eller under Lundaläkarefanan – hör av dig så kan vi generera trafik till dig och vara ett bollplank!

      Ha det bäst <3

  2. Anonym

    Hej! Ni har länk till human.biodigital.com. Har någon prövat det? täcker det allt vi behöver veta? och är alla anatomiska begrepp på latin?
    Tack för Allt ni gör!! 😍

    • Elliot

      Jag använde det lite under T2. Har för mig att termerna är på engelska och alla begrepp från vår lista finns inte med. Men det är gratis, så testa gärna!

  3. Anonym

    Har ni några tips på hur man ska tänka kring funktionell anatomi? Vad ska man plugga på? Är det alla musklers fäste, ursprung, innervering samt funktion samt några rörelser som rotation av bålen och vilka muskler som gör det? Är det något annat man ska plugga på? Har lite svårt att avgöra vad funktionell anatomi är?

    • Max Wictor

      Hej! Tips är att först bli relativt bekväm med den deskriptiva anatomin, dvs enbart begreppen, och alla olika anatomiska plan innan jag hade börjat på den funktionella anatomin. Annars tycker jag det snabbt kan bli rörigt. Funktionell anatomi kan exempelvis vara vilka muskler som aktiveras vid en viss typ av rörelse, ex när man flekterar art. coxae. Det kan också vara, som du skriver, vilken muskel inerveras av X. Några tips och trix finns på https://lundalakare.se/termin-2/funktionell-anatomi/

      Jag har hört det är mer funktionell anatomi som examineras på T2 i jämförelse med när jag gick kursen, så jag hade rekommenderat att se nyare ex-tentor för att få ett hum om vad som förväntas av en som student. Hoppas det svarade på frågan! Har du fortsätta funderingar – skriv en kommentar igen :))

  4. Anonym

    hey , i huvud och hals deck (quizlet) , de nämner två termer ; parigt ben o oparigt , kan ni förklara vad innebär det ? tack

    • Albin Robertsson

      Hej!

      Enkelt uttryckt är pariga ben de som kommer i par (2st) och opariga ben kommer i en uppsättning. Till exempel finns det ett kindben (os zygomaticum) på vardera sida av skallen (dvs 2 st os zygomaticum totalt i kroppen) och det är därför ett exempel på ett parigt ben. Ett exempel på ett oparigt ben är vomer som bildar undre delen av nässkiljeväggen. Det finns endast ett utav detta ben och det är därför ett oparigt ben.

      Hoppas det förklarar saken!

  5. Anonym

    Är extremt lost i all anatomi, hur är veckan ut utan pbl? När ska man börja me funatomin? var ska ja hitta all info, har ni rekommenderat nån bok?

    Ni är bäst!

    • Max Wictor

      Fullt naturligt att känna så – det är många som relaterat till detta, framförallt i början av T2

      Veckan utan PBL är bra för att repetera eller ta igen det man missat hitintills. För anatomin fokuserade jag på att lära mig den deskriptiva anatomin för ex Bålen relativt bra innan jag började med funanatomi. Man kan givetvis lägga upp det hur man vill – jag tyckte det var lättare att fokusera på den funktionella anatomin efter att jag kunde den deskriptiva anatomin. En bra start för att lära sig funanatomi är att bli bekväm med alla anatomiska plan och anatomiska axlar, annars kan det bli rörigare än vad det behöver vara.

      För att hitta all info ska det finnas innehållsrika listor på Canvas. Denna sida vi är inne på just nu är bra att klicka runt på. Söker man på uppe till höger på hemsidan på ”Anatomi” finns även en del material för både deskriptiva och funktionell anatomi. För att plugga anatomi rekommenderar vi starkt Anki flashcards (går givetvis bra att plugga anatomi utan Anki).

      Vill man ha en bok används särskilt Sobotta Atlas of Anatomy (se gärna vårt inlägg ”Vilken kurslitteratur ska jag köpa?” för info om respektive termin).

      Hoppas det svarade på frågorna, annars är det bara att skriva en ny kommentar! :))
      //Max Wictor

    • Max Wictor

      Bara för bålen för att sedan kunna börja med funanatomin för bålen! Man kan givetvis göra på många olika sätt – jag och ett gäng föredrog att göra på det sättet. :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *