Tips till T8

Termin åtta. Terminen som man hört skräckhistorier om sedan novischperioden på T1. Är den så tuff? Måste jag ställa in alla mina spex och annan fritid inför T8? Kommer jag vara trött 24/7?

Frågorna var många när jag skulle börja T8. I jämförelse med tidigare ”versioner av T8” har T8 generellt blivit bättre och vi studenter upplever det på gruppnivå som mer hanterbar än tidigare, bland annat för att två veckors avdelningsträning som underläkare på KUA (Klinisk undervisningsavdelning) har flyttars från T8 till T10, vilket gjort schemat något mer luftigt. T8 upplevs däremot fortfarande som tung och efter genomförd termin var många tungt trötta. Mycket arbete läggs på att göra T8 bättre, så desto mer tiden har gått från detta inlägg, desto bättre har det förhoppningsvis blivit.

Kurslitteratur

Kirurgiboken och Ortopediboken var böckerna som användes mest (se detta inlägg för hänvisning). De flesta andra placeringarna erbjuder skräddarsydd undervisningsmaterial för T8 kandisar, så det är gött. Bra hemsidor är internetanestesi.se och orto.nu. Vill man läsa om andra böcker för kursen finns det att läsa på den öppna Canvas-sidan för T8 under kurslitteratur.

Bra att tänka på

  • Kom ihåg att det finns elva/tolv terminer på läkarprogrammet, men du har bara ett liv. Är du trött, lägg dig tidigt för det är bättre att sova och vara utvilad än att snabbläsa case-inläsning inför nästa morgon eller liknande. Har du längre pendlingar på extern VIL blir detta ännu mer viktigt, så tänk på din egen hälsa i första hand!
  • Hur du tidfördelar under T8 blir viktigt. Står du på operation (OP) och känner att tiden bara går, ställ frågor rörande varför man gör som man gör, tentarelaterade frågor eller dylikt. Generellt uppskattar operatören frågor. På anestesin finns även ett bra dokument på Canvas med bra frågor att diskutera under OP.
  • Det kan bli svårt att sätta två katetrar under urologiplaceringen (i nuvarande stund ska två KADs föras in i QPS). Tips är att under kirurgen eller anestesiplaceringen försöka sätta en KAD för att minimera eventuella framtida problem.
  • Ortopedin och kirurgin är de största blocken på terminen – både i schemalagd tid och innehåll. Mycket klarnar upp under placeringens gång, men det är helt naturligt att känna ett stort berg av info och belastning i början av de placeringarna.
  • Förbered dig väl inför handkirurgi föreläsningen/seminariet. I början av terminen skickas ett dokument med många många många små fall ut. Man fattar inte så mycket om man inte läst på dessa innan.
  • Det är många inlämningsuppgifter på T8. Många går fort att göra, så tips är att göra de tidigt under den placeringen inlämningsuppgiften knyter an till. Den vetenskapliga fördjupningsuppgiften inom kirurgi, däremot, behöver mer tid än vad man tror. Gör den tidigt under T8 och inte i slutet. Utgå från exemplen på canvas.
  • Många kuggar/behöver komplettera första tillfället av OSCE, däremot får många godkänt efter kompletteringen. Stressen för T8 OSCE brukar alltid vara hög. Övar du relativt mycket och går igenom ex-OSCE från tidigare terminer går det oftast mycket bra.
  • Efter OSCE och teoretiskt kunskapsprov är det PU på sista kursveckan. Kursveckan är generellt uppskattad och man sover även över en natt på ett internat, där man bland annat har scenarioövningar med skådespelare med mera. Många andra aspekter av läkaren, läkarrollen osv diskuteras under den veckan.

Kort sagt upplever många T8 som en av de tyngsta terminerna och i perioder krävs det extra mycket av en som student. Man behöver dock inte ställa in all sin fritid för att hinna med plugget, utan det går fortfarande att kombinera och det är bara bra att ha pauser. Allt blir det man gör det till och kom ihåg att balansera plugget med hälsan så löser du T8 hur bra som helst!

Lycka till!

//Max Wictor

Vill bara tillägga att detta är då jag verkligen började känna mig som en blivande läkare. På T8 går du från läkarstudent till att känna dig redo för att vara underläkare, och nu termin 9 är de flesta en kompetens att räkna med ute på praktiken istället för att man enbart auskulterar. Var stolt över att du kommit såhär långt och njut av alla sjukt coola saker man får uppleva på T8. Om alla före dig har klarat detta så kommer du också göra det!

//Herman


7 Replies to “Tips till T8”

  1. Max Wictor

    Hej! I nuläget finns tyvärr inte det någonstans. Du kan testa att mejla kursadmin om de kan skicka ut PDF-format. Det kanske kommer tillbaka i framtiden igen, så vi får hoppas på det! //Max

  2. L.D.

    Hej!
    Hur ser det ut med obligatoriska moment, ff.a. case under T8? Finna det möjligheter att kompletera eller skriva ersättningsuppgift vid t.ex. missat case?
    Mvh: en person som ofta blir sjuk under våren

    • Max Wictor

      Hej!
      Bra fråga! Det ändras hela tiden tyvärr och beror på vilket obligatoriskt moment som missas, samt ändras direktiven med tiden.

      Missade case under T8 kompletterades helst genom att närvara på samma case när en annan grupp hade det caset. Ibland kunde man göra ersättningsuppgift, men det rekommenderades oftast inte. Ibland kunde man vara med digitalt via exempelvis zoom. Jag hade kontaktat kursansvarig eller ämnesansvarig för att få ett mer aktuellt svar! Alla blir vi sjuka eller missar något moment, så det löser sig med mer eller mindre omständigheter!

    • Max Wictor

      Man gör enbart om den stationen man får underkänt på om man får underkänt på en station, vilket inte är ovanligt. Man får då kontaktuppgifter till den man ska göra om stationen med och har X antal dagar på sig att komplettera stationen i en mindre stressad situation. Får man underkänt på två stationer eller mer behöver man göra om OSCE:n i sin helhet. Kan inte lova att det är så denna terminen, men detta var upplägget HT22. Lycka till! :))

    • Max Wictor

      Hej! Jag skulle säga det beror på vilket block du har först. För kirurgi-blocket var det lättare att lära sig anatomin parallellt med plugget tyckte jag och en del andra – det skadar aldrig att repetera lite om man har tid klart! Börjar man med ortopedi löser man det utan att repetera, men man fattar väldigt lite om man inte repeterat anatomin inför handkirurgin skulle jag säga. Man har mycket röntgen/MR-bilder på ortopedin, så det kan kännas gött att ha repeterat lite. Kort sagt – man löser det utan att repetera inför T8, men det är klart en fördel att repetera – och om man ska välja vad man ska repetera hade jag prioriterat ortopedi och handkirurgi och sedan kirurgi (först bukanatomi och rektum). :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *