Tips till T6
Resurser
- Hypocampus.se
- Internetmedicin.se
- UpToDate.com
- Registrera konto på sjukhuset med Region Skånes nätverk, sen kan du använda sidan när du är inloggad var som helst. Logga in minst var 90:e dag på sjukhuset för att behålla behörighet.
- Medibas.se
- Gratis prenumeration för läkarstudenter. https://bestallning.medibas.se/kampanj/studentabonnemang
- Läkemedelsboken (lakemedelsboken.se)
- OBS! Uppdateras inte sedan 2018 och viss information kan därför vara inaktuell.
- ekg.nu
- 199 kr för lifetime access
- Följ ”ekgkurvan” på Instagram för intressanta fall om Ekg varje vecka: https://www.instagram.com/ekgkurvan/
- EKG-tolkning av SWESEMs utbildningsutskott https://slf.se/swesem/app/uploads/2019/03/ekg-tolkning-190130.pdf
- Analysportalen
- Region Skånes information om alla analyser och prover. Klicka på ”Läs mer >>” för djupgående info.
- FASS
- Använd deras ATC-register för att kolla vilken grupp ett visst läkemedel tillhör. Klicka på koden under rubriken ”ATC-kod”.
- Öka uppspelningshastigheten på alla videor med detta Chrome-tillägg: Video Speed Controller
- Urosurf för urinsediment: https://urosurf.elearning.aum.iml.unibe.ch/images_db/quiz_images.html?urosurf|images_db|quiz_images
- Tolkning av blodgas: https://slf.se/swesem/app/uploads/2019/03/blodgastolkning-190211.pdf
- Simplenote.com: Anteckna när på kliniken, skapa ett konto och logga in på vilken dator som helst
Kurslitteratur
Skaffa Akut internmedicin som fysisk bok! Jättebra att ha med sig på kliniken. Finns att köpa av universitetet (oklara instruktioner, se kommentarer nedan). Här finns den som PDF: https://app.box.com/s/yd8nria6g77s9vqi8r8fk0kxv6f5q6l9
Internmedicin
- Internmedicin av Ulf Dahlström et al. https://www.bokus.com/bok/9789147113262/internmedicin/
- Medicin av Stefan Lindgren et al. https://www.bokus.com/bok/9789144108162/medicin/
EKG-tolkning
- Klinisk EKG-diagnostik 2.0 Sverker Jern (Finns på digitalt Hypocampus, 700 kr)
- EKG-boken Ylva Lind, Lars Lind
Recension och jämförelse av båda EKG-böcker: https://lakartidningen.se/aktuellt/recensioner/2010/09/om-konsten-att-tolka-ekg/
Bra att tänka på
OBS: Från och med VT24 är en större del av den allmänna onkologin som fanns på T8 flyttad till T6. Det kan innebära att T6 nu har mer schemalagda moment om onkologi, en större andel frågor om onkologi på teoretiska provet och mera jämfört med tidigare.
Gör helst nästan alla era signeringar under ViL! Det blir annars stressigt under terminen.
Bär med block och penna, ej lämpligt (hygieniskt) att anteckna på mobilen. Alternativt använd Simplenote.com
Tvätta ert stetoskop mellan varje pat!
- Läsa på innan placeringen. Ex. om du ska till kardiologen, kolla en extenta innan placeringen börjar, repetera gamla anteckningar, läs på någon sammanfattning. På ex. gastro tyckte jag dock inte att man kanske behövde läsa på så mycket, beror mycket på ammanuensen.
- Var i tid!
- Ibland kan det som läkarstudent vara lite långtråkigt ute på avdelning. Det är inte någons fel. Du är ny, oerfaren, kan inte bidra med något och många diskussioner flyger dig helt över huvudet. Du blir lätt passiv, och jag själv blir oengagerad när jag är passiv. Ställ frågor! Försök att använda tekniken där du sammanfattar kärnkunskapen och får den utvärderad av handledaren (nämns här nedan).
- På ronden är det ofta patienter som är så komplexa att du inte kommer förstå mycket av det som sägs och inte heller måste förstå det för att klara kursen. När jag lyssnat noga på inledningen av en patientdiskussion och sedan märker att detta är långt bortom mina kunskapskrav har jag ibland tagit upp mobilen och börjat göra Anki. Inte jättepoppis om jag ska vara helt ärlig. Generationerna som är läkare idag ser ofta mobilen som ett fritidsverktyg och inte ett verktyg för studier och du ser istället oengagerad ut i ditt lärande. Jag började därför istället skriva upp frågor i ett pappersblock eller quizza mig själv från minnet med penna och papper när jag inte längre hängde med i diskussionen. Prova detta eller eventuellt använda en platta.
Lång tentaperiod.
Sitt med Anki på mobilen/ta med en dator/platta och gör små anki-kort på allt du hör under dagen. Anki ska vara den ständigt öppnade appen på din enhet så att så fort någon förklarat något viktigt kan du gör ett snabbt kort.
Situation: Handledare förklarar något eller ger ett utlåtande. Du sammanfattar detta i en mening. Frågar ifall detta låter korrekt. Blir tillrättavisad och gör ett nytt försök. Be om att få anteckna detta en minut och gör ett anki-kort av denna kärnkunskap.
hej!
har ni tips på vad man ska tänka på när man är ute på kliniken? När jag har varit på vårdcentral tidigare så har inte alla läkare berättat vad de ens gör, så jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till att vara på sjukhuset hela dagen – hur får ni ut det mesta av dagen??
Vi har en video om detta på vår Youtube-kanal! https://youtu.be/xHL1Ng8Vsqs
Ni rekommenderar att skaffa ”Akut internmedicin” som fysisk bok, menar ni ”Akutmedicin”? Det verkar dessutom finnas två böcker som heter så, vilka författare ska det vara?
Tack för en bra sida!
Den heter Akut Internmedicin och är skriven av många författare, men från 2020 och under redaktion av Johan Persson. Den är anpassad specifikt för SUS, alltså Malmö/Lund. Vi fick tag i den via en kontakt på universitetet/sjukhuset.
Kan man få tag på denna i PDF eller vem kontaktar man för att köpa?
Den finns som PDF! Vet tyvärr inte vem det är man kontaktar för att köpa, men det är en anställd på SUS. Har för mig att hon heter Annika?
Var kan man hitta denna PDF? Hittar endast en från 2008 när jag söker runt.
Jag hittade den via Region Skånes intranät! https://app.box.com/s/yd8nria6g77s9vqi8r8fk0kxv6f5q6l9
Hur är det med obligatoriska moment/placeringar ute på vårdcentral/sjukhus om man blir sjuk eller får hinder? Finns det möjlighet som på tidigare terminer att ”byta” placering/moment tillfälle med en kurskamrat eller är det hugget i sten och man får helt enkelt göra det senare eller på ett uppsamlings tillfälle?
Extremt tacksam för all information <3
Man brukar kunna byta med kursare. Annars ska det finnas möjlighet för att göra om något man missat. Hör med era kursledare och administration!