Tips till T11

Fem år går fort! T11 är sista terminen på läkarprogrammet (om du inte går det nya läkarprogrammet som har en T12). Bra jobbat! T11 innehåller en go blandning mellan olika ämnen och innehåller tre kurser. 20 veckor kommer gå snabbt, sen har du förhoppningsvis en läkarexamen – mäktigt!

T11 består alltså av tre kurser: En valfri Breddnings- och fördjupningskurs (BoF), Individ och Samhälle (IoS), och klinisk medicin 5 (KM5). BoF och KM5 är 5 veckor och man har antingen BoF först eller KM5 först. De resterande 10 veckorna i mitten av terminen har man IoS.

Det finns många olika BoF-kurser att välja mellan och tillräckligt många studenter måste välja en BoF för att den ska bli av. Undertecknad hade ”Ledarskap för läkare”. Andra exempel som är valbara är ”Svåra infektionssjukdomar”, ”Bilddiagnostisk breddning”, ”Global hälsa”, ”Katastrofmedicin och krisberedskap” och många fler. Det är svårt att ge generella tips på den valbara kursen av rimliga anledningar. Många uppskattar BoF-kurserna och har man redan pluggat något innan finns det ibland möjlighet att ansöka om tillgodoräknande av BoF-kurs.

IoS-kursen lär man sig om allmänmedicin, rättsmedicin, geriatrik och arbets och miljömedicin (samt PU mer flera strimmor). Kursen avslutas med ett sista teoretiskt kunskapsprov. Generellt har alla under kursen föreläsningar på måndagar och antingen teoriundervisning tisdag-fredag, eller VIL på vårdcentral tisdag-fredag.

KM5 är ”akutkursen”. Under den åker man med i ambulans, är med på IVA och narkos, är på akuten och blir drillad i att kunna sitt ABCDE (akut omhändertagande). Kursen är alltså en fördjupning i akutmedicin. Kursen avslutas med en OSCE.

Kurslitteratur

Större del av litteraturen för kurserna finns länkat via eller på Canvas. BoF har rekommenderad kurslitteratur för den specifika kursen.

Bra att tänka på

  • Detta kommer eventuellt ändras – just nu bokar man själv sina VIL-pass på KM5 och detta sker via ett ”länksläpp”. Tips är att vara snabb på länken – annars kan man få ett relativt tungt schema många dagar i rad och över kvällar/helger med ”passen som blev över.”
  • Har man KM5 de första fem veckorna får man en till chans att göra om-OSCE innan terminen tar slut. De som har KM5 de sista fem veckorna gör en eventuell om-OSCE oftast veckan efter terminsslut. Detta är egentligen inget tips, men kan vara bra att känna till.
  • För IoS-kursen är ett tips att tidigt gå igenom de PPT-slides som finns på Canvas. Då hänger man lättare med senare under framförallt rättsmedicin och casen för arbets- och miljömedicin.
  • Under IoS ska man spela en två videos under temat konsultationsmetodik. Det är alltid bra att spela in dessa tidigt.
  • Vill man veta vad tidigare kursare sagt om en BoF finns det att läsa på den allmänna sidan på Canvas under Kvalitetsarbete under Kursvärderingar.

Lycka till och vi ses i kliniken! Hör av er om ni undrar något :))

// Max Wictor


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *