Att planera en tentaperiod (inkl. exempel!)

Här kommer ett konkret exempel på hur man kan strukturera upp en tentaperiod med utförlig planering. Notera att det är viktigt att planera in tid för att INTE plugga 🙂

Ibland blir det inte exakt som man planerat! Nedan följer ett exempel på hur en tentaperiod faktiskt kan se ut i praktiken.


8 Replies to “Att planera en tentaperiod (inkl. exempel!)”

  • Max Wictor

   Hej!
   Det ”tråkiga” svaret är att det inte finns något rätt eller fel svar. Vanligtvis är man inte klar med att repetera innan jul, utan många pluggar relativt intensivt innan jul, är lediga under jul och några dagar efter, för att sedan plugga och repetera lite varje dag tills tentan.

   Viktigt att poängtera är att man under ledighet och tentaperioder försöker balansera plugg med livet och inte pluggar på alla lediga dagar. Det är inte ovanligt att man under de första prekliniska terminerna känner en stor press från varandra eller sig själv att plugga och repetera intensivt varje dag och hela dagar, samt att man känner att ”alla kan så mycket men jag kan ingenting”. Man har många terminer och tentaperioder framför sig och ens plugg kan lätt bli destruktivt under tentaperioder, varav det är viktigt att ha en balans för att kunna orka allt plugg som komma skall. Det kan också vara bra att ta någon dag ledig för att göra kroppen ”mer taggad” på att lära sig nytt.

   Kort sagt är det individuellt hur man vill lägga upp sin tentaperiod och repetera. Balans är viktigt och många repeterar lite varje dag och vill man vara ledig någon/några dagar så är det bara bra för att återhämta sig och få balans. :))

    • Max Wictor

     Ett tips kan vara att prioritera områden man inte pluggat särskilt mycket på under terminen och göra ca 20-30 nya kort om dagen. Hur man vill ha sina Anki-settings inför tentan beror på hur mycket man använt Anki innan, samt hur Anki-korten man använder är upplagda. Har man mycket information på varje kort hade jag haft ett mindre antal nya kort per dag.

     Ett annat tips är att inför tentan köra kvalité för kvantitet, eftersom man hellre vill komma tillräckligt mycket på några kort än att komma ihåg för lite på många kort. Det är helt naturligt om man inte hinner göra Anki någon dag och i så fall hade jag gjort färre nya kort den dagen.

     Se gärna vårt inlägg om Anki-inställningar generellt om du inte redan sett det. Skriv gärna igen om du undrar något annat om Anki-settings eller annat :))
     https://lundalakare.se/blogg/mina-anki-installningar/

 1. Anonym

  kan ni förklara mer om tentaplugget? när tycker ni man bör repetera om man inte använder anki hela tiden? om det bara sker note taking liksom

  • Max Wictor

   Hej!
   Om man inte använder Anki hela tiden kan man lägga upp sitt plugg på flera olika sätt och beroende på ens studieteknik. Det är svårt att ge ett kort svar på detta. Se gärna detta inlägg på för information om studieteknik och hur man kan plugga inför tenta: https://lundalakare.se/studieteknik/studieteknik/

   Man glömmer ibland att det fanns en tid då Anki inte fanns och det gick jättebra för läkare ändå. Ett konkret tips är att om man skriver anteckningar på papper/digitalt kan man efterlikna Anki i att man gör egna frågor utifrån ens anteckningar, och dagen efter läser man enbart fråga för att se vad man kommer ihåg. Se gärna min tidigare kommentar från idag i detta inlägg för att inte glömma balans mellan plugg och livet under tentaplugget :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *