Termin 3

Jag körde en blandning av föreläsningar och Ninjanerd, med Wikipedia för snabbinfo och Boron (kursboken) för faktacheck & bra bilder.

Föreläsningarna var över lag bra. De täckte nästintill all essentiell information. Personligen är jag inte mycket för att sitta på föreläsningar utan gillar att kunna ta saker i min egen takt, därför kollade jag oftast på Ninjanerd i början av veckan, antecknade/gjorde flashcards i Anki och dubbelkollade med föreläsningarna om jag missat något viktigt. Att kika på en extenta eller två med relevanta frågor kan också vara väldigt bra för att få ett hum om hur ingående man ska kunna olika områden!

Försök att vara i fas med Anatomin. Det är en hel del att hålla reda på, likt T2, men tentan innebär att kunna strukturerna på BMC-modeller. Kan rekommendera vårt Quizlet/Anki samt DanneJaha’s quiz (bilder på modeller).

Histologin räcker det med vårt Anki-deck. Börja helst 3 veckor innan tentan och försök göra Anki varje dag, borde fungerar galant. Histologin kan annars även vara en bra start på de PBL-fall som har MIK-övningar, då det ger en go översikt.

Se gärna denna ordlista för histologi från a till ö av Gustav Christensson.

Histologi från A till Ö (Termin 3) – Essential

Kurslitteratur

Vi rekommenderar Boron. Det finns en digital version av Boron att ladda ner gratis från lubcat: Medical Physiology, Boron.

Följande länkar är betalda och varje gång du använder dem för att köpa en produkt får Lundaläkare en slant. Utöver Ko-fi är detta ett sätt att stötta vårt arbete. Tack!

Resurser

Ninja Nerd

Sam Webster

Genomgångar av anatomi med samma modeller som LU har.


Alla inlägg

Fysiologiska normalvärden

Det finns ett antal kliniska normalvärden och gränser som man ska kunna. Öva på Quizlet Anki ParameterNormalvärdeP-Natrium137-145 mMP-Kalium3,5-4,4 mMP-Bikarbonat (HCO3-)22-27 mMHemoglobin (Hb)117-153 g/L (kvinna); 134-170 g/L (man)EVF (Hematokrit)0,35-0,46 (kvinna); 0,39-0,50…

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | Leave a comment

Tips till T3

Hej! Innan du börjar läsa undrar vi om du har några tips till blivande T2:or? Skriv en kommentar eller maila oss (info@lundalakare.se). Att dela kunskap är att hjälpa, tack! Jag…

Posted in Termin 3 | 2 Comments

Endokrinologi

Hormon, signalsubstans som insöndras till blodet och efter transport i blodet påverkar målcell. Peptidhormon, vattenlösligt hormon Aminhormon, syntetiseras från aminosyran tyrosin och kan vara både vatten- och fettlösliga Tyroideahormon, adrenalin,…

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | Leave a comment

Blodet

Hb (blodvärde, g/L) Kvinna 117-153 Man 134-170 Blodet består av flera komponenter: plasma (55%) blodceller (45%) erytrocyter (röda blodkroppar) leukocyter (vita blodkroppar) trombocyter (blodplättar Serum = plasma – koagulationsproteiner Hematopoes…

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | Leave a comment

Genitalia

Ammanuenshäfte för modeller

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | 2 Comments

Kärlträdet

Ammanuenshäfte för modeller

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | 2 Comments

Viscera

Amanuenshäfte för modeller

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | Leave a comment

Introduktion till farmakologi

Farmakologi, läran om hur levande organismer påverkas av läkemedel. Läkemedel, en substans eller kombination av substanser med uppgift att förebygga eller behandla sjukdom hos människa eller djur återställa, korrigera eller…

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | 1 Comment

Hjärta och luftvägar

Amanuenshäfte till modeller

Posted in Homeostas, Termin 3 | Tagged | 2 Comments

9 Replies to “Termin 3”

  1. T3a

    Har ni någon aning om ifall det finns sorterade tentafrågar till denna terminen likt T1 och T2? Har varit väldigt hjälpsamt på de förra terminerna 🙂

        • Elliot

          Nej, vi tillhandahåller inte några tentafrågor på grund av copyright. Det finns gamla tentafrågor i Ortrac. Instruktioner om hur man importerar dem till Tentamera finns om man loggar in på tentamera.se. Där kan man sortera frågor och skapa anpassade quiz.

  2. T3 to be

    Hej!

    Börjar T3 till hösten. Har hört att det är vettigt att repetera lite saker från T1, stämmer det? Och isåfall vad för områden? Signalering?

    Massvis med tack för allt ni gör!!!

    • Elliot

      Signalering kan nog vara bra, då man läser en del endokrinologi, dvs hormoner och receptorer, och går djupare på diabetes. Man bör ha en god förståelse för ämnestransport över membran, då man lär sig mycket om hur hjärtat fungerar, cirkulation och njurarna. Man bygger även vidare på embryologin, men det är inte ett jättestort område. Kolla gärna PBL-fallen för T3 så bör du få en överblick.

    • Max Wictor

      Hej!
      Tyvärr finns det inte – oftast var det hela kapitel som var för varje PBL-fall om jag minns rätt. Skulle någon däremot få rekommendationer eller vet vilka sidor det är får man gärna höra av sig till oss! :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *