Vilken kurslitteratur ska jag köpa?

Vilken kursbok behöver man för varje termin på läkarprogrammet i Lund? Vi har svaren!

Under läkarprogrammet kommer du stöta på och lära dig om flera olika ämnen och diverse kliniska specialiteter. Listan för rekommenderad kurslitteratur kan därför bli väldigt lång. Några kursböcker anses däremot vara mer centrala än andra. Av den orsaken har vi skapat en vägledande lista för den som exempelvis funderar på att köpa kurslitteratur inför terminsstart. Denna lista är inte heltäckande och viss kurslitteratur kan behövas kompletteras/lånas för vissa moment, exempelvis ett PBL-fall eller under en kortare klinisk placering, men kurslitteraturen som nämns nedan är de mest centrala för respektive termin.

(Listan är senast reviderad 2023-12-27)

T1

Essential Cell Biology (6:e upplagan) (förenklad, men tillräcklig) eller Molecular Biology of the Cell (7:e upplagan) (mer utförlig)

T2

Neuroscience (Purves) (6:e upplagan) Neuroscience (Purves) (7:e upplagan)

Sobotta Atlas of Anatomy (om man vill ha bok för anatomin under både T2 och T3)

T3

Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology (14:e upplagan) eller ”Boron” Medical Physiology (3:e upplagan)

T4

”Lilla Robbins” (11:e upplagan) eller ”Stora Robbins” (10:e upplagan). Flest använder ”Lilla Robbins”

Laurells Klinisk kemi i praktisk medicin (10:e upplagan)

T5

Medicinsk mikrobiologi & immunologi (2:a upplagan)

T6

Internmedicin med. (6:e upplagan) eller Medicin (2:a upplagan)

Akut internmedicin (Beställs internt via SUS (Skånes universitetssjukhus) och kan beställas först i början av T6. Mejl om detta fås runt kursstart till vem man ska kontakta)

T7

Neurologi (6:e upplagan)

Infektionsmedicin: kliniska situationer (2:a upplagan)

T8

Kirurgi (5:e upplagan)

Ortopedi : patofysiologi, sjukdomar och trauma hos barn och vuxna (1:a upplagan) Många använder orto.nu

T9

Ped. (2:a upplagan) eller Barnmedicin (5:e upplagan) (barnmedicin är mer detaljrik)

Psykiatri (2:a upplagan). Många använder hypocampus

Gynekologi (3:e upplagan)

T10

Writing for the Medical Sciences – Konsten att skriva bra på engelska (Många använder ingen kursbok på T10, utan det finns instruktioner och tips på canvas. Denna boken är bra om man vill lära sig mer om skrivandet för uppsatsen. Den innehåller även tips i hur man kan strukturera sin text och vad som är bra att tänka på om man ska publicera sin uppsats som artikel).

Övrigt bra bok

Kliniska färdigheter : mötet mellan patient och läkare (4:e upplagan). Kan vara bra from T3, men mer relevant from T5

Behöver jag köpa böcker?

Ofta går det att få tag på kurslitteratur utan att köpa böckerna, det gäller särskilt under preklin när litteraturen är internationell. I många fall finns böckerna online, antingen i PDF-format eller som E-bok. Vill man åt den fysiska boken går dessa ofta att få tag på via bibliotek.

Behöver jag kurslitteraturen?

Det går att klara av varje termin på läkarprogrammet utan att ha kurslitteraturen i sin ägo. Detta eftersom informationen som krävs går att hitta i andra källor, så känn ingen stress över att du absolut måste skaffa rätt bok inför varje termin. Kurslitteraturen är dock en god källa som samlar all nödvändig kunskap inom respektive område, så den är definitivt något som kan vara till stor nytta.

Lycka till!


6 Replies to “Vilken kurslitteratur ska jag köpa?”

 1. Anonym

  Hej, jag går på T1 och har tittat på Ninja Nerd och Andrey K, till vilket jag har insett att Andrey K går mycket djupare. Räcker det med ninja nerd eller behöver man även fylla på med Andrey K?

  • Max Wictor

   Hej!

   Det är en bra fråga! Det beror på vilket ämne som berörs, exempelvis är Andrey K mycket utförlig i vissa videos, medan andra inte lika så. Jag använde mig av Andrey K och inget från Ninja Nerd under T1, medan andra använde mer Ninja Nerd. Ninja Nerd kan dock vara bra på att förklara och formulera ämnena bättre. Kort sagt kan Ninja Nerd vara bra för att få en överblick av ämnet, men Andrey K är bättre för att lära sig innehållet rent kunskapsmässigt, tillsammans med att se i någon av kursböckerna ifall Andrey K har fel om något. Har du fortsätta funderingar – skriv en kommentar igen :))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *