Tips till T2
Innan du börjar läsa undrar vi om du har några tips till blivande T1:or? Skriv en kommentar eller maila oss (info@lundalakare.se). Tack för att du vill dela med dig :3
Hej!👋
En termin går fort och nu är ni T2:or!
Största skillnaden i T2 är upplägget med olika ämnen som löper parallellt: neurobiologi med fysiologi, anatomi, histologi, samt strimmor som professionell utveckling.
Tips gällande anatomin är att bli trygg med de olika planen (ex. frontalplan) och de olika rörelseriktningarna. Börja även med den deskriptiva anatomin (dvs. vilken muskel är detta) i god tid! Desto tidigare desto lättare blir det inför examinationen. Det finns ”flashcards” från Lundaläkare på Quizlet (som också kan laddas ner till Anki). Andra föredrar att se anatomivideosen på Canvas i kombination med anatomihäftet (som du får av kursledningen). Andra använde främst anatomiböckerna. Rekommenderat är givetvis att använda sig av flera metoder. Jag använde framförallt Anki för anatomin. Det är bra att komma förberedd till alla gruppdemos genom att exempelvis se anatomivideosen på Canvas.
Gällande den deskriptiva anatomin föredrar visa att lära sig fäste och ursprung på musklerna direkt, medan andra lär sig alla muskler först och sedan pluggar fäste och ursprung. Det finns inget som är mer rätt än det andra – båda sätten har olika för- och nackdelar. Välj det som passar dig bäst.
Den funktionella anatomin täcks av de föreläsningar om just funktionell anatomi och det finns även sammanställt på Lundaläkare under Anatomi med det som är bra att kunna.
Kurslitteratur till neurologin använde jag och många Purves, D et al (eds): Neuroscience, Sinauer som kursen främst baseras på. Den täcker därför mycket i T2 och rekommenderas starkt. Många använde även Coursera, som är Purves digitala version med videos. Brodal och Kandel ska även fungera bra. Vissa PBL-fall är det dock bra att använda Marieb, E. & Hoehn, K. Human Anatomy & Physiology, Pearson, då dessa fall är mer fysiologi.
Histologihäftet och histologipresentationerna täcker det som ska kunnas och fungerar även bra till PBL-veckorna med ben/hud/hår och så vidare. Inför tentan kan det vara bra att gå igenom histologibilderna, som finns på Canvas och man kan även lägga in dem i Anki! Under MIK-övingarna tas det också upp andra histolgitips som gör det lättare att komma ihåg olika strukturer. Rekommenderas!
Lycka till och tveka inte att höra av dig med frågor 🙂
/Lundaläkarna (Max)
Om någon planerar på att göra ett histologiquiz i Anki får man jättegärna höra av sig så kan vi lägga upp det på sidan om du vill. Maila (lundalakare@gmail.com) eller skriv till nån av oss på facebook 🙂
Här är exempel på hur man kan utforma quizet: T3 histologi quiz.
Klicka här för att återgå till början av inlägget.
Hej,
Hur laddar man ner era flashcards från Quizlet till Anki?
Man laddar ner programmet Anki från https://apps.ankiweb.net/#download sedan väljer man File och Import… i menyn ovan.
Har laddat ner Anki på datorn och mobilen men förstår inte hur jag ska importera övningarna från Quizlet. Ska jag först ladda ner dem därifrån och i så fall hur gör jag?
Det kan vara lite krångligt att importera saker från Quizlet till Anki – så vi fixar det!
Under varje inlägg för demos till anatomi T2 ligger det nu en länk för att ladda ner korten till Anki, klicka på ikonen ^v^
Hej!
Har ni några tips på vad man ska tänka på med datorlabbarna? Hur bra koll bör man ha på dem?
Tjena!
Datorlabbarna var inte alltid jättelätt att förstå första gången tyckte jag. Jag skulle säga att förstår man de labbarna har man en fördel vid tentan, för det kom på tentan heheh. Vissa frågor var extra viktiga att förstå (de var tydliga med att förklara just de frågorna på labben). Tips är då att lyssna på vad som sägs är extra viktigt och lägga det på minnet!
Hej!
Jag undrar ifall det finns något man kan börja plugga redan nu under sommarlovet inför T2. Ni skriver att anatomi kan vara bra att bli bekväm med. Kan det vara bra att börja med anatomi-anki korten nu redan, eller behöver man en större förståelse?
Hej! Ursäkta sent svar. Vill man mjukstarta något inför T2 hade jag kört på anatomin. Eventuellt kommer man känna att anki-korten blir något jobbigare än om man lärt sig vissa byggstenar innan; exempelvis att processus betyder utskott osv. Jag rekommenderar starkt anatomigenomgångarna med amanuenserna sen när terminen startar för att få mer tips och en genomgång av allt. Kortsagt, förmodligen ser du vissa mönster i anatomitermerna efter ett tag och det går att påbörja anatomin utan grundkunskaper om man vill. :))
Är det viktigt att skaffa andra böcker än purves och marieb för T2? Känns som att kursledningen vill att vi ska skaffa alla böcker på litteraturlistan 😖
Förresten behövs textbok för anatomi? Känns som om anki för fun anatomi och fredrik johanssons bok räcker
Hej!
Bra fråga och svaret beror på vem du frågar tyvärr. Några kursare hade ingen bok alls och det gick bra för dem, medan andra hade enbart Purves och Marieb och det gick bra för dem också. Generellt vill jag påstå att det är bra att ha Purves, ha/låna Marieb och ha en anatomiatlas. Med detta svaret skulle jag inte säga det är viktigt att skaffa andra böcker än Purves, Marieb och en anatomiatlas. Studenter på LU kan även ta del av böcker via ClinicalKey, som har många E-böcker.
Anatomi i klartext av F. Johansson och anki för fun anatomi bör räcka! Några kursare använder enbart anki och det går bra också, dock kan det vara smart att se över anatomin i ex Sobotta och/eller använda fysiska modeller. Tror inte så många hade en specifik textbok för anatomin.
¨
Bara hör av dig om det är något annat eller något var otydligt :))