Vad är USMLE? – Läkarprogrammet i USA

Stort prov som skrivs av alla medicinstuderande i USA och det används som underlag för ansökan till specialistutbildning.

USMLE står för USMedical Licensing Exam och är uppdelat i två prov som måste godkännas innan du får ansöka om en specialistutbildning i USA.


USMLE Step 1 innhåller ungefär det vi i Sverige benämner ’preklin’. Innehållet är biokemi, normalfysiologi, grundläggande patologi och mikrobiologi.

Du avtentar alla dessa områden på USMLE Step 1-provet och får en samlad totalpoäng. Från och med 2022 kommer det bara finns godkänt/underkänt som betyg.1https://www.usmle.org/incus/ Gränsen på underkänt brukar ligga på strax under 200. Medelresultatet är ca. 230 där 260 poäng anses vara ett väldigt bra resultat. 2en.wikipedia.org

Totalpoängen är det viktiga pga. den är vad du söker till specialistplatser med när du väl är färdig med läkarutbildningen. Om man vill komma in på en konkurrenskraftig specialitet krävs ofta en hög totalpoäng i USMLE Step 1.


USMLE Step 2 är vidare indelad i två prov: Clinical Knowledge och Clinical Skills.

Resultatet på dessa är också underlag för ansökan till vidare utbildning.


Varifrån du än kommer måste du göra USMLE-proven för att bli legitimerad läkare i USA.

Hoppas detta inlägget var till någon hjälp för att förklara vad USMLE är. Om du funderar på att bli läkare i USA eller bara vill suga ur det bästa av USMLE-studiematerial för att använda till dina egna studier här i Sverige – kolla in AnKing, Osmosis (betaltjänst) eller Pathoma (betaltjänst).

Simma lugnt,

Herman


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.