Hur jag vågade ta plats

Du överskattar hur mycket andra lägger märke till dig. Detta gäller extra mycket när fokus är delat mellan flera saker, exempelvis när du sitter på en föreläsning och dina kursare främst iakttar föreläsaren, då tror din hjärna ändå att även du iakttas. Skattningen mellan hur stor del uppmärksamhet som riktas mot föreläsaren och dig själv är ofta fel vägd mot dig själv. Detta fenomen – att du överskattar hur mycket andra bryr sig om vad du gör varje sekund av din sociala tillvaro – kallas The Spotlight Effect.

Öga, Iris, Titta, Fokus, Grön, Närbild, Makro, Flicka

Det känns befriande att vara mer anonym. Inte anonym kanske men mindre analyserad, andra sitter inte och åskådar dig så mycket. Även om du tabbar dig eller tror att du ger sken av osäkerhet eller nervösitet så sitter inte andra och letar efter sånt, och ser det då inte heller.

För några veckor sedan genomförde jag och några vänner en livestream till en stor organisations digitala bal. Varken jag eller någon annan hade någonsin gjort något liknande innan. Genrepen gick värre än väntat och första timman av den verkliga livestreamen på baldagen var jag nervös ut i fingerspetsarna. När jag snackade med mitt team efteråt och bad om ursäkt för att jag var så nervös och stressad i början så sa de att de inte hade märkt något.

Jag tror genuint att de talade sanning och att det framförallt var spotlighteffekten som fick mig att tro att min osäkerhet var bländande ifall man tittade på mig eller hörde min röst.

Var inte rädd för att stå i rampljuset, och lägg ingen energi på att falla ner i tankebanor om att din föreläsningsgranne sitter och reflekterar över hur du beter dig.


En sak som många ångrar när de dör (nu skiftade allvarlighetsgraden lite men häng med!) är att de väntade på inspiration istället för att ta ödet i sina egna händer och vara en initiativtagare. En annan sak många ångrar är att de inte vågade säga vad de tycker och att de inte vågade leva sitt liv. Du kommer också att ångra dessa saker om andras åsikt om dig håller dig tillbaka. Ingen bryr sig egentligen, gå ut och lev ditt liv, ingen annan kommer göra det åt dig.

/Herman


Mer om detta ifall du har feeling:


One Reply to “Hur jag vågade ta plats”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *