Guide till Underläkarvikariat före examen

Fan vad kul att du snart är färdig med tom. termin 9 på läkarprogrammet och därmed kan arbeta som underläkare! Det är lite av en djungel där ute när det kommer till underläkarvikariat men det finns några principer som borde åtminstone öka dina chanser att landa ett sommarvik.

För det första – det är inte en självklarhet. Tyvärr så finns inte oändligt med underläkarvikariat under somrarna, framförallt finns det fler som söker än vad det finns jobb. Före examen är du dessutom den minst prioriterade personen för jobbet. Du tävlar i många fall mot examinerade eller till och med legitimerade läkare. MEN, för att öka dina chanser gäller det att vara tidigt ute och sprida skurarna eller göra lite förarbete.

Det du kommer läsa här lär göra dig stressad. Det är okej. Alla jag har pratat med kring UL-vik sökande har varit stressade. På något sätt är det också tabu att prata om det med kursare för att alla tävlar om samma jobb. Kanske läser du detta och inser att du hade velat göra saker annorlunda om sommaren är nära, men detta är en så sjukt liten fjuttinuttig del av din karriär som läkare så oroa dig inte. I värsta fall får du en sista ledig sommar, som många som haft UL-vik verkar ångra att dem inte tog vara på.

Först till kvarn

Det absolut bästa du kan göra är att tidigt (asså riktigt tidigt) skriva ihop ett CV, personligt brev och börja maila runt. När en rekryterare väl fått ett mail av en passande kandidat så ser de ingen anledning att fördröja rekryteringen för att ge alla en chans. Första personen som hör av sig vid rätt tillfälle och gör en bra intervju får jobbet.

Börja maila så fort sommaren är slut, tills nästa års sommarvik. Alltså skriv ihop allt (inkl. referenser) och börja skicka mail redan i början på september! Många kommer inte ha börjat rekryteringen ännu men då vet du det och kan maila dem igen när det passar. Mailar du för sent är det 0% chans att du får jobbet.

Kvantitet utöver kvalitet

Kliniker som tar emot UL efter T9 varierar från sjukhus till sjukhus. I Region Skåne uppfattade jag att dessa tar emot efter T9:

 • Internmedicin
 • Andra intermedicinska varierar (kardiologen, njure, lungan osv.)
 • Kirurgen
 • Ortopeden
 • Urologen
 • Geriatrik
 • Neurologen
 • Onkologen
 • Hematologen
 • Pediatrik
 • Har säkert glömt några 🙂

Efter examen/inte alls: Anestesi, ögon, ÖNH, akuten, minneskliniken

Maila så många du kan och orkar. Du bestämmer själv om du är beredd på att jobba varsomhelst eller bara kontaktar specialiteter du är intresserad av för framtiden. Många av mina kursare skickade upp mot 100 mail till olika kliniker på olika sjukhus. Framförallt inom regionen men vissa kontaktade kliniker över hela landet och flyttar bort under sommaren för att jobba där. Det är också ett bra sätt att jobba in sig på ett mindre sjukhus inför AT.

Viktigt med ett system så att du har koll på vem du mailat, vilka som gett dig svar osv. Många kommer inte svara, då kanske du mailar dem igen efter 3-4 veckor. Vissa svarar och ber dig höra av dig senare, skriv upp det med. Jag färgkodade i ett excel-ark.

Vem ska du höra av dig till

Ta vara på praktiken. Går du med en trevlig läkare – fråga vem som anställer underläkare och ifall hen kan tänka sig rekommendera dig. Detsamma gäller andra vårdkategorier, klickar du med en sjuksköterska som tycker du hade passat bra som underläkare där så be att få hens mail så hen kan vara referens för dig när du söker jobb där.

Maila/ring ex. verksamhetschefer på avdelningar eller vem du än hittar nummer till. Det är oftast inte de som anställer underläkarna men de kommer veta vilken läkare som är ansvarig för det. ST-studierektorerna (har hand om ST-utbildningen på kliniken) rekryterar ganska ofta underläkarna också, försök hitta kontaktuppgifter.

Att ringa är jättebra. Öva gärna vad du ska säga när någon svarar. Oftast är det svårt att hitta telefonnummer men om du gör ett bra första intryck känner rekryteraren mer för att ha en intervju med dig. Maila efteråt med ”Vi pratade i telefon tidigare idag…”.

Kontakter

Om en arbetsgivare står inför en rekrytering och redan känner någon som passar för jobbet så kommer de välja den personen. Det sparar dem tid. Vad kan du göra? Arbeta på en avdelning som vårdbiträde/usk/medicinsk sekreterare före du ska sökar UL-vik och bekanta dig med personalen. Om läkarna där gillar dig har du goda chanser att få anställning som UL senare. Samma gäller här att inte alla kliniker tar in UL efter termin 9 utan istället enbart efter examen så arbeta isåfall på en avdelning som passar för vik efter T9.

Jag har hört om ett exempel där rekryteraren direkt sållade bort alla CV som inte arbetat som usk på vårdavdelning.

Avdelning jämfört med mottagning. Jag tror det är mer meriterande att arbeta på avdelning inför AT men får du ett underläkarvikariat på mottagning är det också bra. Titeln läkarassistent är meriterande för AT men inte lika meriterande som UL.

Tips är att göra det väldigt tydligt vilka dina arbetsuppgifter är. Be om det i skrift. Jag tyckte jag dubbelkollade mina arbetsuppgifter flertalet gånger men hamnade ändå i en sköterskeroll där jag nästintill aldrig fick tid till. Om du har det i skrift kan du hänvisa till det.

Sammanfattning

 • Var ute i god god god tid
 • Ha ett system (ex. excel)
 • Maila igen och igen, ge inte upp
 • Ring
 • Samla relevanta kontakter, från praktik eller sommar/-helgjobb på avdelningar

Varmt lycka till! Och kom ihåg att detta verkligen inte är på liv eller död och inte något att må dåligt över. I värsta fall får du en sista underbar sommar där du kan göra vad du vill innan arbetslivet börjar på riktigt.

/Herman

Bra video:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *